Dondersgoede handelsnaam

winkelmandje

Het is van slechtheid leuk. Roy Donders – stylist van het zuiden. Hij wilde zijn winkel een niet al te saaie naam geven, dus noemde hij het Rojami’s. Zijn zus maakte al inbreuk op zijn handelsnaam door haar kledingzaak, in dezelfde buurt, met dezelfde stijl, Rijami’s te noemen, maar dat vond ‘ons Royke’ kennelijk niet zo erg. Wat zijn ouders echter wel erg vinden, is dat er een slimme ondernemer is die in Tilburg een kledingwinkel heeft geopend met de naam Donderzgoed. En je raad het al, ook hier wordt kleding verkocht met ‘glittertjes, printjes, prullekes’.

Donderzgoed een inbreuk?

Pa en Ma Donders zijn op een drukke zaterdagmiddag in de winkel Donderzgoed verhaal gaan halen. Daar was toevallig ook een verslaggever van het Brabants Dagblad aanwezig. Frans en Nel waren namelijk boos. De meneer van deze kledingwinkel zou onterecht hun achternaam gebruiken en dan ook nog huispakken, glitters en pailletjes verkopen. Dat kan natuurlijk niet! Moeder Nel heeft al aangegeven het er niet bij te zullen laten zitten. Wat Roy er zelf van vindt is mij overigens niet bekend.

Handelsnaamrecht van eh, wie eigenlijk?

Donders is een achternaam, maar het is geen handelsnaam van de stylist van het zuiden.
Er is wel een Donders Fashion B.V. in Duiven. Dat bestaat al lang. Sinds eind oktober zijn ook Rojami’s B.V. en o.a. Donders Shop B.V. in het handelsregister ingeschreven. Meerdere B.V.’s op hetzelfde adres ingeschreven. Donders.com is dan weer van Donders Gas Specialisten, we hebben ook nog Donders Modeschoenen in Eindhoven. Zo zijn er wel bijna 30 pagina’s lang handelsnamen met Donder of Donders in het handelsregister te vinden.
Donderzgoed is overigens onderdeel van Fashion and Dress B.V.

Branche en Geografie

Ik heb er niet het geld aan uitgegeven om te zien sinds wanneer precies Donders Shop en Donderzgoed bestaan. Feit is natuurlijk wel dat ze in dezelfde branche zitten en in het zelfde geografische gebied. Beide kledingwinkels zitten tenslotte in Tilburg. Mensen die in de ene wijk winkelen, zijn best bereid ook naar de andere wijk te gaan. Verwarring is daardoor mogelijk.

Gebruik van de handelsnaam

Alleen inschrijven in het handelsregister (bij de KvK) is niet genoeg om een handelsnaamrecht te kunnen claimen. Sterker nog: je kunt een handelsnaamrecht hebben, zonder de naam bij de KvK in het handelsregister te laten inschrijven. Er is weliswaar een ‘Donders Shop’, maar deze handelsnaam wordt niet gebruikt. Zowel voor de winkel als de webwinkel wordt Rojami’s gebruikt. Een handelsnaam moet actief gebruikt worden. Dat doet Donderzgoed wel. Daarnaast kunnen we nog afvragen of Donderzgoed en Donders Shop, volgens het handelsnaamrecht te veel op elkaar lijken.

Donders is geen merk

Helaas heeft geen van beide het merk Donders, Donders Shop of Donderzgoed ingeschreven als merk.
Wel zijn Rian Donders, Roy Donders, Donders Shot en Roy Donders Stylist van het Zuiden als merken ingeschreven in de Benelux.

Lees ook:
Waarom mag ik mijn eigen naam niet gebruiken?
Een nieuwe bedrijfsnaam kiezen: wat je vooral niet moet doen
Handelsnaamrecht in het kort
Wendy’s – een merk te kwader trouw?
Handelsnaam Kleding.nl vs. Kleding.com

Voor het eerst verschenen op het blog van Charlotte’s Law