Wat is Embedden?

Wat is embedden?

Tsja, ik kan wel uitleggen dat je mag embedden, maar als je niet weet hoe het moet, schiet het natuurlijk niet zo op. Dus, hier gaat een jurist een poging doen om uit te leggen hoe embedden werkt en hoe je dat in kunt zetten. Of je me niet uit wil lachen, ja! En techneuten en webbouwers onder ons: als jullie het beter kunnen uitleggen: lom maar op!

Ja, de radio gaat opeens aan. Heb ik embed. Kan dus ook.

Wat is embedden?

Embedden is insluiten. Als je iets embed van een andere website, op je eigen website, laat je een stukje van die andere website zien op je eigen website, zonder de content te verplaatsen. Je gebruikt daarbij een link. Door die link kan de inhoud meteen al gezien worden, zonder dat er eerst op de link geklikt hoeft te worden. De content blijft dus op website A staan, terwijl jij het op jouw website (B) kunt laten zien.

Embedden maakt je afhankelijk

Dit heeft dus ook consequenties voor jouw website. Stel dat iemand opeens een andere afbeelding achter die link plakt, zal ook op jouw website die andere afbeelding verschijnen. Wordt het plaatje verwijderd of bestaat de hele website niet meer, zal er ook geen plaatje meer op jouw website te zien zijn. Embedden is dus een mooie oplossing, maar het maakt je ook afhankelijk. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het is goed om te weten.

HTML

Embedden kan door een HTML tag te gebruiken bij een link. Dat moet, in WordPress, dus als ’tekst’ en niet als ‘visueel’ of ‘wysiwyg’. Sommige websites geven zelf al speciale links om iets te kunnen embedden. Lekker makkelijk. Dat kan helaas niet altijd, dan zul dus zelf wat kennis moeten hebben van html tags.

Voorbeelden van Embedden

Veel social media kanalen stimuleren het embedden van content. YouTube is de belangrijkste daarvan, maar ook Twitter en Instagram bieden die opties.

YouTube
Screen Shot YouTube Embedden
Zie je hierboven die link, in het blauw? Als je die link in je blogpost kopieert, kan het filmpje via jouw site afgespeeld worden. Kijk maar hieronder:

Twitter
Kijk, als je op een tweet klikt in Twitter (op de site, niet in een app), zie je drie bolletjes staan. In het dropdown menu zie je staan dat je kunt embedden.
Screen Shot Tweet Embedden
Vervolgens klik je ‘embed tweet’ aan en krijg je de link die je in je eigen website kunt plakken, zodat de tweet getoond wordt. Zie hieronder.
Hoe moet je een tweet embedden?
En zo ziet dat er dan uit:

Instagram
Via Instagram kun je ook foto’s embedden. Zo mag je dus foto’s overnemen van anderen. Ook hier gaat het weer via de drie bolletjes. Zie de screenshots hieronder.
Screen Shot Instagram Embedden
Screen Shot Instagram Embedden
En zo ziet het er vervolgens op je eigen site uit:

Daar ligt 'ie dan, bij PIM in de Prins Hendrikstraat in Den Haag. Koffie, taartje en #wetboekvoorbloggers

A photo posted by Charlotte Meindersma (@charlotteslaw) on

Andere content embedden

Maar je kunt meestal ook andere plaatjes embedden. Daarvoor heb je de directe URL van het plaatje nodig.
Stel, bijvoorbeeld, dat ik deze foto van Halina Reijn wil embedden.
Hoe embed ik een foto?
Downloaden en weer op mijn website uploaden mag niet, maar embedden wel. Ik klik met mijn rechter muisknop op de foto en dit drop down menu verschijnt (in Safari op een Mac). Vervolgens klik ik op een van de bovenste twee opties ‘Open Image in New Tab’ of ‘Open Image in New Window’. In die nieuwe tab of venster verschijnt vervolgens alleen maar de foto. In de adresbalk verschijnt de URL van de foto. In dit geval is dat deze: http://vkphotoprovider2.vk-cdn.nl/photoprovider/artikel/6/8/9/9efb04b28346ef3fbb220e2ad5e87d2e/2882154/664x374xDIMENSION_664x374/v/20150331121318/2882154.jpeg
Die link kan ik gebruiken om de foto te embedden. Dat kan op twee manieren:

He, bah, gaan ze die foto verplaatsen…. Ander URL. Werkt het embedden dus niet meer.

img tags
Je kunt de URL tussen zogenaamde image tags zetten. Dat doe je zo:

<img src="URL"/>

En dat ziet er vervolgens zo uit:

Als je nu deze foto weer opent in een nieuwe tab of window, zul je daar de link naar de volkskrant zien staan.

En met die nieuwe URL werkt het voorlopig weer wel en ziet het er dus zo uit:

iframe
Je kunt de foto ook in een iframe plaatsen. Dat doe je zo:

<iframe src="URL"></iframe>

Dat komt er zo uit te zien (op een website met HTML5):

Je kunt wel nog een hoop wijzigen om dit er beter uit te laten zien. Op w3schools leggen ze dat goed uit.

en zo

embed tag
Je kunt ook content embedden met de embed tag. Die is zo mogelijk nog eenvoudiger en ziet er als volgt uit:

<embed src="URL">

Wil ik de foto van Halina embedden op deze manier, ziet dat er zo uit:

Maar ik zou bijvoorbeeld ook de livestream van 3FM kunnen embedden:

Alles met een eigen URL kun je embedden

Alle content waar je een eigen URL voor kunt vinden, kun je dus gemakkelijk embedden.
De rechtermuisknop is your friend! Gebruik ‘copy link’ of open de link eerst in een nieuwe tab of window van je browser.

Embedden is legaal

Embedden is legaal, daar heb je geen toestemming voor nodig. Je hoeft zelfs de maker van het werk niet te noemen. Als jurist heb ik daar nog wel wat op aan te merken, maar de hoogste rechter, het Hof van Justitie EU, heeft dit zo bepaald.
Wil je meer weten over de juridische kant van embedden, lees dan ‘Embedden mag nu echt!‘ op Charlotte’s Law.